Wil je een mooie boomhut maken voor in de tuin? Kies dan voor vuren houten balken. Wat voor soort hout is dit? En voor welke constructies kan je dit gebruiken? Wat zijn de voordelen van deze houtsoort? Dat lees je in dit artikel.

Wat zijn vuren houten balken?

Vuren houte balken zijn stevige houten balken die gebruikt worden voor het maken van stevige constructies. Deze houtsoort is afkomstig van de fijnspar. In Nederland is dit de meest gebruikte houtsoort. Het wordt vaak gebruikt omdat het zo makkelijk te bewerken is, en relatief goedkoop is. Je kunt alles maken van vuren houten balken. Deze houtsoort wordt gekenmerkt door een witachtige kleur. Het heeft vaak vlamachtige en fijne tekeningen in het hout. Het is licht materiaal maar sterk, waardoor de planken breed toepasbaar zijn. De houtsoort is vrij zacht, daardoor is het makkelijk te bewerken.

Vuren houten balken gebruiken voor buiten

Vuren houten balken kunnen buiten gebruikt worden, mits het goed behandeld en juist gemonteerd wordt. De houtsoort wordt vaak gebruikt voor blokhutten, bloembakken of tuinmeubels. De balken zijn maar beperkt duurzaam, ze vallen namelijk in duurzaamheidsklasse vier, wat betekent dat deze houtsoort maar vijf tot tien jaar meegaat. Ze kunnen niet goed tegen regen of vocht, zorg er daarom bij gebruik van vuren houten balken voor dat ze goed behandeld zijn. Onbehandeld hout is vatbaar voor houtrot en aantasting van algen en schimmels. Vuren houten balken kunnen uiteraard ook binnen gebruikt worden. 

Voordelen van vuren houten balken  

Vuren houten balken hebben de volgende voordelen: Ze worden gebruikt omdat ze makkelijk te bewerken zijn. Dit kan met het de hand of machinaal. Je kunt de houten balken goed zagen, frezen, of schaven. Ook kan je de vuren houten planken makkelijk met elkaar verbinden met schroeven, nagels of lijn. Omdat de balken geïmpregneerd zijn, zijn ze direct te gebruiken. De vuren houten balken kunnen goed afgewerkt worden met beits, lak of verf. Daarnaast isoleren de balken goed. Als de houtsoort onbehandeld is hebben ze een levensduur van vijf tot tien jaar. Het nadeel van dit hout is dat het zo makkelijk te bewerken is, dat er snel beschadigingen in kunnen komen. Je dient er dan ook echt heel voorzichtig mee om te gaan. Als het hout onbehandeld is, dan is het zeer gevoelig voor houtrot of aantasting door insecten. Echter kan je het hout wel voorbehandelen om dit alles te voorkomen. 

Categorieën: Blog