Er zijn een aantal voorzieningen die een stad behoort te hebben, en waarmee een stad zich kan onderscheiden van een dorp. De echte bloeiende stad behoort al deze dingen dan ook te hebben. 

Gezondheidsvoorzieningen

Hoewel ieder dorp vaak wel een huisarts heeft, zijn er ook een aantal faciliteiten die je alleen in de stad kunt vinden. Bijvoorbeeld een ziekenhuis. Dit zou veel te duur zijn om in ieder dorp te onderhouden. Daarbuiten hebben ziekenhuizen bij een bepaalde stad vaak ook een eigen specialiteit. Een ander voorbeeld, is de tandarts. Hoewel een tandartsenpraktijk goedkoper is om te openen dan een ziekenhuis, heeft lang niet ieder dorp een eigen tandartsenpraktijk. Terwijl er in grote steden vaak meerdere zitten. Bijvoorbeeld tandarts Amsterdam. Hetzelfde geldt voor de orthodontist. Deze zit vaak ook niet in ieder dorp, maar er zitten wel meerderen in grote steden. Andere medische faciliteiten die vaak typisch in een stad zitten in plaats van een dorp, zijn alternatieve geneesmiddelen. Bijvoorbeeld massagesalons, of voor acupunctuur. De markt voor zulke praktijken is vaak gewoon te klein in een dorp. Daarom groepen zulke salons zich vaak in de steden. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen uitzonderingen zijn, en dat je nooit een massage of acupunctuur salon in een dorp zult zien. Er zijn immers altijd uitzonderingen op de regel. Maar over het algemeen, zul je meer geluk hebben om deze zaken in de stad te vinden. 

Recreatie

Naast bepaalde gezondheidsfaciliteiten, zijn er ook recreatiemogelijkheden die je alleen in een stad zult vinden. Het eerste voorbeeld wat te binnen schiet, is een bioscoop. Ook hier geldt weer, dat het praktisch onmogelijk is om een bioscoop winst te laten draaien in een dorp. Daarom zul je ook alleen bioscopen in steden vinden. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een casino. Hier kan enorm veel geld in omgaan, maar het publiek in een dorp is niet groot genoeg om het aantrekkelijk te maken voor investeerders. Dit is vaker het probleem bij dorpen. Omdat het publiek aanzienlijk kleiner is dan in een stad, is het lastig om een business concept aantrekkelijk te maken voor investeerders. Dat is dan het voordeel van wonen en werken in een stad. Ook wanneer je dus je eigen bedrijf wil beginnen, is het dus makkelijker in een stad, omdat je een groter publiek snel toegankelijk hebt. Dit betekent natuurlijk niet dat een bedrijf in een dorp nooit succesvol kan zijn. Er zitten immers genoeg winkels in dorpen. Dit zou niet het geval zijn, wanneer het niet winstgevend was. 

Categorieën: Blog