Welke monitor het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Veel monitoren die wij hebben uitgeprobeerd gaan het flikkeren van de achtergrondverlichting bij een gereduceerde lichtdichtheid tegen met een combinatie van stroomaansturing en pulsbreedtemodulatie van de backlight-leds. Het flikkeren zie je vooral in je ooghoeken.

De moderne monitor staat garant voor heldere kleuren en haarscherpe beelden dankzij gebruik van de nieuwste technologieën. Je hebt de keuze tussen HD, Full-HD, 2K en 4K wat de beeldkwaliteit betreft. De keuze die je maakt, hangt enerzijds af van de scherpte die je zelf nodig en aangenaam vindt en anderzijds van je prijsklasse. Ook de responstijd speelt een rol. Wil je dat je scherm onmiddellijk bruikbaar is en op topsnelheid werkt, dan kun je het beste kiezen voor een model met een respons van 1 tot 2 milliseconden.

Nachtmodus

Enkele schermen bieden bovendien een nachtmodus om ’s avonds ergonomisch te werken. Die modus reduceert het aandeel blauwlicht in de achtergrondverlichting. ’s Avonds begint je lichaam al enkele uren voordat je gaat slapen met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine, maar de korte golven van het blauwe spectrum in witlicht remmen dat proces af. Dat kan je slaap negatief beïnvloeden. Net als bij smartphones moet de nachtmodus ervoor zorgen dat je beter slaapt.

Ultra hoge schermresolutie

Een ultrahoge resolutie van 3840 × 2160 pixels zorgt bij 32″-monitoren voor een superscherp beeld en dankzij het enorme schermoppervlak heb je op je bureaublad genoeg plek voor allerlei vensters. Tegenwoordig zijn 4K-schermen met een diagonaal van 32 inch al voor zo’n 350 euro te koop, maar ook voor 1350 euro. De duurste apparaten zijn doorgaans bedoeld voor professionele beeldbewerking, terwijl de goed­kopere instappers eerder geschikt zijn voor thuisgebruik.

Resolutie of reactietijd?

Iedere monitor is geschikt voor een ander doeleinde. Ga je voor hoge resolutie of de beste reactietijd? Op de website van Azerty is er voor ieder wat wils op monitorgebied. Op sommige monitoren kun je computeren, gamen en meer, in geweldige Extremely HD beeldkwaliteit. Het beeld is ongekend mooi dankzij maar liefst 8 miljoen pixels. De 3840 x 2160 resolutie overtreft Full HD met een issue 4! Bekijk 4K content zoals het bedoeld is – met levensechte details waardoor het lijkt of je er echt bij bent.

Monitoren van LG

De LG monitor is in hoogte verstelbaar, maar op de maximale hoogte wiebelt hij nogal. De monitor heeft een externe voeding. Hij wordt geleverd met alle nodige signaalkabels. Ondanks toetsen waarmee je bepaalde functies direct bereikt, schakel je het scherm bij wijzigingen nogal eens per ongeluk uit. Het FreeSync-frequentiebereik is te klein, er is geen nachtmodus en hij heeft geen PIP-functie.

Categorieën: Blog