Net als mensen zijn honden omnivoor. Ze zullen met veel plezier van alles en nog wat uit je handen eten. Zelfs dingen die giftig voor ze zijn zoals chocola. Desondanks zijn er meer dan genoeg verschillende etenswaren die je hond prima kan eten. Daarom verrast het vaak mensen hoe gevoelig de maag van hun hond kan zijn voor verschillende voedingen. Wanneer een hondeneigenaar voor de verandering een keer ander voer dan normaal koopt kan dit voor de hond grote maagproblemen opleveren. Wanneer een eigenaar zijn hond nieuwe voeding geeft is het belangrijk om dit in een langzaam proces te doen.

De juiste voeding

Nu vragen sommige hondeneigenaren zich misschien af, waarom geef ik mijn hond dan niet gewoon altijd dezelfde voeding? Er zijn verschillende momenten in het leven van je hond dat je hem of haar zult moeten introduceren aan een nieuwe soort voeding. Wanneer een puppy twaalf maanden bereikt bijvoorbeeld zal deze switchen van puppyvoeding naar voeding voor volwassen honden. Hetzelfde is waar voor oudere honden. Wanneer een hond ouder is zal deze opnieuw moeten switchen naar een voeding die speciale voedingsstoffen heeft om te helpen met ouderdomskwalen die de hond mogelijk kan hebben. Veel oudere honden switchen bijvoorbeeld naar Royal Canin. Royal Canin is een uitstekend hondenvoer dat vooral helpt bij huidproblemen die natuurlijk zowel bij jonge als oudere honden voor kunnen komen. Een ander geval dat nog kan voorkomen is wanneer een vrouwelijke hond een nestje gaat krijgen. Ook in dit geval is voor de zwangere hond een speciale soort voeding nodig.

Nieuwe voeding

In al deze gevallen zal de hond dus van voeding moeten veranderen. Maar dit kan niet zomaar uit het niets met een bak vol nieuwe voeding. De nieuwe soort voeding zal op een geleidelijke manier aan de hond geïntroduceerd moeten worden. Het switchen naar een nieuwe soort voeding kan vaak in ongeveer een week gebeuren maar het kan ook sneller of iets langzamer. Wanneer je je honds maag rustig wilt laten wennen en ook wilt voorkomen dat een hond met een maag die niet goed voelt overgeeft is ongeveer tien dagen waarschijnlijk het beste. Wanneer je bijvoorbeeld naar Royal Canin voeding overgaat kun je bijvoorbeeld de bak van je hond in percentages elke dag iets veranderen. Je begint met slechts tien procent van de nieuwe voeding en gebruikt nog 90 procent van de oude voeding. De volgende dag doe je twintig procent van de nieuwe voeding en 80 procent van de oude voeding. Zo ga je langzaam verder en zorg je ervoor dat je hond op een veilige manier van voeding verandert zonder dat zijn maag onrustig kan worden.

 

Categorieën: Blog